Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2010 13:19 - Нови книги
Автор: ritt Категория: Бизнес   
Прочетен: 2279 Коментари: 0 Гласове:
1Последният месец може без притеснения да се нарече Месец на книгите в Силистра. От печат излязоха много книги, посветени на освобождението на Добруджа от румънската окупация, на Партений Павлович като част от тържествата по повод годишнината на патрона на Регионалната библиотека в града, а сред тези на последен етап преди представяне са стихосбирка, сборник с интервюта и др.
Предлагаме на Вашето внимание думите на самите автори и оставаме с пожеланието да четем все повече силистренски творби.

Излезли от печат:
Момка Чумпилева
Прокудени
книга І, Отвлечени
Посвещавам написаното на хилядите добруджанци, отвлечени от румънците през август 1916 година и въдворени в лагерите на далечна Молдова. В мартиролога с имената на отвлечените са моите баба и дядо от село Калипетрово: дядо ми Йордан, починал два месеца преди да се роди майка ми и баба ми Неда, която ми разказваше за преживяното в Молдова.
Не по-малко са изстрадали по време на Балканската и Първата световна война (1912-1918 година) и родителите на баща ми от село Главан: дядо Кольо и баба Мома, с чиито приказки израстнах. В памет на моите баби и дядовци, главните герои на книжката ми носят техните имена. Но написаното в нея не е документално повествование.
Моля, да се чете като разказ за страданията на всички отвлечени добруджанци. Естествено, вътре са и преживелиците на моите близки.
Мисля, че докато бяха живи не съумях да им кажа, колко ги обичам... Казвам им го сега.
  Милка Трендафилова
Сълзите на Добруджа
Посвещавам тази книга на всички, преминали през ада на концентрационните лагери в Молдова и на загиналите за свободата на Добруджа.
Посвещавам я и на рода Боранови, дал три жертви през първата половина на двадесети век:
Ненка Николова Боранова - майка, оставила костите си в Молдова;
Велико Добрев Боранов - син, останал в плен през Балканската война, войник в 31-ви пехотен полк;
Добри Великов Боранов - негов син, разболял се в Молдова и починал, когато се върнал.
***
Калин Калинов
Партений Павлович
и българските
дамаскинари
Тук са направени реализации за представяне на много отдалечени събития и действия във времето и пространството през последните 300 години до ХХ век.
Изследвани и представени са “Движещите и ограничителни сили” на епохата преди и след индустриалната революция, повлияла за оформянето и развитието както на главния герой, така и на българските дамаскинари от предвъзрожденския период.
Хронологичният труд не е ограничен, а разпространен в орбитата на познанието. Направен е анализ за знанието и мотивацията на личностите, българи за развитието и запазването на световното наследство на православните народи на Балканския полуостров.

  ПРЕДСТОЯЩИ:

Славка Божкова
С криле на птица
стихове

ФЕЕРИЯ

Стръкче горско биле.
Късче грейнала луна.
Усмивката на залеза.
Открадната целувка - тайна.
Съзвездия, изплакана сълза...
Капчици от Млечен път.
сипят се на горски кът.
Шепа бисерна роса
в млада палава трева.
Сочна дъхава ливада.
Тъмна мамеща дъбрава.
Купчини цветя красиви.
Птичи викове звънливи.
Плавно и недоловимо
изплъзва се денят.


ЗА ВЕРГИЛ КРУМОВ,
състезанието и
математиката


СБОРНИК СЪС ЗАДАЧИ
ПО МАТЕМАТИКА

ИЗДАВА ПМГ “СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ”
по случай 100-годишен юбилей

Съставили:

Мария Стоянова, Красен Райков, Константин Савянов, Симона Дякова и Стелиян Илиев от 12-д клас— Випуск 2010 г. с преподавател Р. Петрова.

Автори на темите със задачи:

Нуца Маринова, Гинка Николова, Милена Хорозова, Виолетка Павлова, Галина Тодорова, Румяна Петрова, Анелия Невска, Ганка Цонева, Севденка Петрова,  Диана Куртева и Милена Коцева.


Никола Нанев
Преходът


Като политическо явление и обществена нагласа преходът към демокрация, от социализъм към капитализъм, е труден процес. Показва го нашата действителност. В България той продължава вече близо двадесет години и хиляди са тези, които често си задават въпроса: “Преход - да, но към какво?!”. Питат се, защото, пожелали го от сърце в началото, впоследствие този преход ги разочарова и предизвиква у тях носталгия по миналото, което също не беше съвършено като политически режим и административна практика, ала им гарантираше работа и сигурност за утрешния ден. Вместо стабилност новото роди в живота им престъпност и корупция, хаос и безредие, с които управленските ни структури мъчно се справят. Засили се борбата за власт между партиите, твърде много за малка страна като нашата. Хората се отчуждиха един от друг, не контактуват помежду си, съседи и близки не се поглеждат, селата ни напълно се обезлюдиха. Стана страшно да закъснееш вечер, бедността и немотията нямат граници. И се сещам за един разговор с възрастна жена на улицата, която познавах още на младини като чиновничка в престижно силистренско учреждение.
Повече прочетете в книгата

image
Гласувай:
1
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ritt
Категория: Бизнес
Прочетен: 50637
Постинги: 21
Коментари: 5
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Януари, 2019  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031